De kracht van je gedachten

09-12-2017 - Birgit Post

Kun je jezelf gezond denken? Maar mensen die denken dat ze minder bewegen dan hun leeftijdgenoten, blijken gemiddeld een minder lange levensverwachting te hebben. Zelfs als ze in werkelijkheid helemaal niet minder bewegen.

Psycholoog Octavia Zahrt putte voor haar onderzoek uit eigen ervaring. Jarenlang vond ze dat ze heel gezond bezig was door altijd naar haar werk te fietsen en zo nu en dan naar de sportschool te gaan. Maar toen ze in de VS ging werken, werd zo opeens omringd door allemaal mensen die nog veel meer aan sport deden dan zij. Had ze het al die jaren dan toch niet goed gedaan? Spontaan begon ze zich minder gezond te voelen.

Wat denk je zelf?
Daar bleken meer mensen last van te hebben. Zahrt en consorten analyseerden vragenlijsten die in totaal aan 60.000 volwassen Amerikanen waren voorgelegd, met als cruciale vraag: ‘Het je het idee dat je lichamelijk actiever, minder actief of net zo actief ben als je leeftijdgenoten?’ Een deel van de ondervraagden droeg een accelerometer, om te meten hoe actief ze daadwerkelijk waren. Omdat de vragen soms al decennia geleden waren gesteld, konden ze het verloop van de gezondheid van de ondervraagden vaak goed in kaart brengen.
Mensen die zichzelf als minder actief bestempelden, bleken op de langere termijn een tot 71 procent grotere kans te hebben om te sterven, schrijven de onderzoekers in Health Psychology

Lees meer