Fysiotherapie bij spataderen

Spataderen komen vaak voor. Afhankelijk van leeftijd heeft 30-60% van de volwassen spataderen. Spataderen in de benen uiten zich als dikker wordende blauwe aderen of als zogenaamde "spinnetjes": rood/blauwe plekjes die allemaal kleine vertakkingen krijgen.

                            

De meest gehoorde klachten zijn: pijn, jeuk, vermoeidheid, een branderig gevoel en/of tintelingen. Deze klachten kunnen zowel in rust als bij bewegen optreden. Activiteiten waarbij men hinder kan ondervinden, zijn met name: (op)staan, lopen, liggen, duwen en/of tillen

Rondom de zwangerschap

In de zwangerschap komen spataderen vaker voor door hormonale veranderingen en verhoging van de druk in de buik. De verhoogde druk kan de terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart bemoeilijken. Zwakkere plekken in de vaatwand komen onder druk en verslappen. Ook kunnen er spataderen optreden op de schaamlippen, zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Dit kan bij staan of zitten een zwaar gevoel, pijn en/of jeuk veroorzaken. Spataderen op de schaamlippen en klachten hiervan verdwijnen vaak vanzelf na de bevalling.

Buiten de zwangerschap of spataderen bij mannen

Ook zonder een zwangerschap kunnen spataderen optreden door zwakke plekken in de vaatwand of door het niet goed functioneren van de vaatkleppen. De behandeling bij zwakke plekken in de vaatwand geeft meer en langer resultaat dan bij een stoornis aan de vaatkleppen.. De behandeling zal voornamelijk gericht zijn op leef- en beweegadviezen en looptraining, eventueel tijdelijk ondersteund door middel van spatadermassage.

Onderzoek en behandeling

Het onderzoek bestaat uit vragen stellen, testen afnemen en de benen bekijken. De ernst van de klachten en beperkingen wordt vastgesteld. Op basis daarvan zal er samen een behandelplan worden opgesteld.

De behandeling bestaat uit:
* voorlichting * specifieke massage * adviezen * oefeningen om het terugstromen van het bloed te bevorderen 

Behandeling wordt vergoed als fysiotherapie, zie kosten en vergoeding