Kiezen voor een tragere levensstijl

01-11-2021 - Birgit Post-Hoes

60 procent van de Nederlanders verlangt naar meer rust én balans, blijkt uit onderzoek van Trends & Tourism naar trends in vrijetijdsbesteding. Florian Minderop (47) heeft het in coronatijd en na een survival weekend zonder contact met de buitenwereld ook daadwerkelijk over een andere boeg gegooid.

Vrije tijdsbesteding

Onderzoeker Kees van der Most van onderzoeksbureau Trends & Tourism interviewde voor zijn onderzoek tientallen experts en hield een grootschalig consumentenonderzoek.
Veel mensen in zijn onderzoek naar vrijetijdsbestedingen geven aan behoefte te hebben aan meer rust en onthaasting. 

Een ander leefstijl?

Florian Minderop zegt hierover:
* Ik vroeg mij af: ‘waarom ga ik naar kantoor, ik werk veel liever in de tuin’.
* Ik kwam erachter dat ik minder energie haalde uit op kantoor zitten en in meetings zijn.”
* ik kan het iedereen aanraden om na te denken over wat zij willen met hun leven, wat echt belangrijk voor ze is, waar        ze energie van krijgen.”
* tijdens de onthaasting leerde ik inzien hoe belangrijk gezondheid en liefde voor je naasten voor mij is.
* de aandacht naar binnen, door verschillende therapieën, liet mij inzien hoeveel spanning ik vasthield in mijn lichaam.

De verandering

Meer aandacht voor je innerlijk geeft voldoening, (eigen) waardering en energie. Je neemt tijd voor reflectie, even een pas op de plaats en terug naar de basis. Eerst was Florian druk met het opbouwen van een eigen bedrijf en ging daar al zijn tijd en energie in zitten. Nu legt hij de nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Bij dat laatste sta je, volgens hem, veel bewuster in het leven. “Nadenken over wat je eet en drinkt, wat je doet, hoe je het (wil) doen en wat je nu eigenlijk echt wil bereiken, is heel verfrissend en verrijkend.”

Conclusie

Onderzoeker Kees van der Most ziet in zijn onderzoek dat veel Nederlanders wel een andere leefstijl zouden willen ,,We verwachten daarom dat meer mensen gaan kiezen voor een tragere levensstijl, ook in hun vrije tijd met minder prikkels en meer rust. Meer bewuster en selectiever: niet alles hoeft wat kan. In plaats van de ‘fear of missing out’ komt er nu de ‘joy of missing out.’

Lees meer

 

Bron: Algemeen Dagblad, 28 oktober 2021